Det er altid chokerende når man mister en ven eller et familiemedlem. Selve følelsen af sorg kan være svær at håndtere, men dertil kommer også det praktiske der ofte hører til det at miste nogen i Midtfyn. Det kan være overvældende og uoverskueligt at håndtere sådan en svær situation, når der i forvejen er mange følelser på spil. Heldigvis er der dog bedemand Ringe, som kan hjælpe med store dele af byrden. 

Døden er ikke en bekvem eller behagelig størrelse, men på trods af det er det alligevel en del af livet. Det ved, om nogen, den erfarne bedemand Ringe. Der følger desværre ingen vejledning med, som fortæller hvordan man navigerer et dødsfald. Det kan være lige så chokerende som det kan være forvirrende. Hvordan håndterer man bedst ens egen sorg? Og hvordan kan man støtte og håndtere andres sorg samtidig?

Accept

Uanset hvor hårdt det kan være, så må man indse at døden, ironisk nok, er en uundgåelig del af livet. Derfor kan det alligevel virke surrealistisk og være svært at acceptere en af sine nærmestes død. Det er ikke nemt, men som ofte, så er tid helende. Selvom tunnelen virker lang og mørk, skal man holde fast i, at der er lys for enden af tunnelen. 

Sorgen kan også være en overvældende og ubehagelig størrelse, man helst ikke vil have i kroppen. Men det kan være en fordel blot at acceptere den; acceptere at det gør ondt og at det kommer til at gøre ondt i noget tid. Det er okay ikke at være okay. Det er også okay at tale højt om det, hvis det er en hjælp og det er okay at lade andre vide, at du er i en sørgende eller helende proces. 

Hjælp til begravelsen

Samtidig med at man forsøger at navigere i den pludseligt opståede sorg i forbindelse med en af sine nærmestes død, skal man også stå for at håndtere det praktiske i forhold til begravelse og bisættelse. Der kan især være mange spørgsmål, man har behov for svar på, hvis det er første gang man står med denne form for ansvar.

I Midtfyn skal man dog altid være velkommen til at ringe til bedemand Ringe. Bedemanden har forståelse for, at man kan stå på hvilket som helst et tidspunkt i løbet af dagen eller natten og har brug for hjælp til at håndtere begravelsen og de nødvendige praktiske anliggender der hører til. Derfor kan man kontakte bedemand Ringe per telefon når som helst i løbet af døgnet. 

Det vanskelige bliver mindre vanskeligt

Det kan være svært at vide hvilke nødvendige skridt man skal tage. Hvordan vælger man kiste? Hvor lang tid må der gå før den afdøde skal begraves? Oveni at man i forvejen er skidt til mode på grund af et familiemedlems dødsfald, er det vanskeligt at få styr på det praktiske. Men med hjælp fra bedemand Ringe kan det vanskelig blive lidt mindre vanskeligt. 

Døden er ikke nem og man bør ikke stå helt alene med den. Heldigvis er der hjælp at hente, når man har brug for den.